Müzecilik Hukuku

Müzeciliğin hukuki çerçevesi esas itibariyle, 2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu (KTVKK) tarafından çizilmiştir. Ancak kültür varlıklarının aynı zamanda sanat eseri niteliği taşıması yönünden özel müzeciliğin Fikri Mülkiyet Hukuku’yla (FMH) da yakın ilgisi vardır.

 
 

Kültür Varlıkları ve Telif Hukuku

Kültür varlıkları kavramının tanımı 5863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu (KTVKK)’da yapılmıştır. Bir ürünün telif hukuku kapsamında eser olup olmadığı ise 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nda (FSEK) yapılmıştır.

 
 

Dijital Müze Alanındaki Gelişmeler - Dijital Bellek, Token, NFT, Metaverse, Sanal Müzeler ve Telif Hukuku

Son dönemlerde yaygınlaşan dijital müze kurulumunda ciddi artış görülmektedir. Bu kapsamdaki haklar, yukarıda belirttiğimiz gibi doğrudan telif hukuku kapsamındadır.

 
 

Kültürel Mirasa Erişim Hakkı

Kültür varlıkları üzerindeki ne devlet mülkiyeti ne de müze ve benzeri özel kişi mülkiyeti, sahibine bildiğimiz klasik mülkiyet anlamında hak vermez. Örneğin ne devlet ne de müze, yeddinde bulunan kültürel varlığı yok edemez, tüketemez.

 
 

Özel Müzeler, Özel Sergiler ve Küratör Hakları

Modern dünyanın müze-sergi alanında ortaya çıkardığı iki kavramdan biri bienal diğeri ise küratördür. Bienal iki yılda bir düzenlenen kültürel ve sanatsal etkinliklere verilen isim.

 
   
   
 

İnanıcı - Tekcan Avukatlık Bürosu

inanici-tekcan.av.tr

Mahmut Yesari Sok. No:47 Koşuyolu 34718 Kadıköy/İSTANBUL
Tel : 0 216 340 82 15 - Fax : 0 216 340 82 20

 
 
 

Bülteni almak istemiyorsanız, info@inanici-tekcan.av.tr’ye bildirebilirsiniz.